Ministar Salko Bukvarević posjetio BKC: Ove je jedna posebna kuća

salko bukvarevic bkctk tuzla

Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, danas je posjetio Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, te se sastao sa Edisom Bajićem, direktorom ove ustanove.

Sastanku su prisustvovali i Senad Mujkanović, predsjednik FK Sloboda, Vedran Lakić, šef Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Grada Tuzla, Emina Ramić, predsjednica Upravnog odbora BKC-a i Menes Mušić, predstavnik Narodnog pozorišta Tuzla.

-Uvijek mi je drago biti ovdje. Ovo je zaista jedna posebna kuća, koja je dugo vremena bila izvan upotrebe, ali zahvaljujući vrijednim mladim ljudima, ljudima iz kulture, ona je ponovo oživljena i vraćena ovom gradu i stavljena na raspolaganje svim institucijama i društvenoj zajednici, a posebno umjetnicima, i naravno, građanima koji vole umjetnost i posjećuju ovu ustanovu – kazao je Bukvarević.

On je istakao da je u proteklom periodu bio u prilici da u raspodjeli sredstava sa federalnog nivoa zatraži i da institucije kulture i sporta u Tuzli dobiju dio sredstava.

-Izražavam svoje zadovoljstvo što je Vlada Federacije prihvatila taj prijedlog, pa smo skromnim donacijama pomogli rad ovih institucija. Mislim da postoje institucije kulture i izvan centra i zato sam se i založio da se pomogne Narodnom pozorištu Tuzla, BKC-u i Fudbalskom klubu Sloboda – kazao je Bukvarević.

Inače, na sastanku se razgovaralo i o budućem načinu pomoći, a ministar Bukvarević je pozvao da institucije iz Tuzlanskog kantona da redovno apliciraju na pozive na federalnom nivou.

-Ja se stavljam na raspolaganje svim institucijama. Pored toga što imam obavezu da se brinem o boračko-invalidskoj zaštiti, ja sam i član Vlade Federacije, i imam zadaću, a i dolazim iz ovog grada, da se definitivno više pomogne ovom gradu u narednom periodu – kazao je ministar Bukvarević.

Direktor Bajić i ostali učesnici sastanka su se zahvalili ministru za podršku u proteklom periodu, izražavajući nadu da će ta podrška biti i u ovoj godini, posebno zbog činjenice da BKC realizuje velike produkcijske projekte, koji su od interesa za sve građane u BiH.

Direktor je podsjetio da je BKC u protekloj godini posjetilo 85.000 građana, te da je održano 377 događaja. On je istakao i dva vlastita projekta iz prošle godine, a radi se o predstavi „Srebrena krv“ i zbirka „1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena“, te naglasio da se ovih dana realizuje još jedan projekat – predstava „Bosanska bajka“, koja će premijerno biti izvedena 27. februara ove godine, povodom Dana nezavisnosti BiH.

JU BKC TK Tuzla

Meni