Tuzlaci uživali u noći tradicionalne bosanske pjesme

1

Bosanski kulturni centar (BKC) u Tuzli večeras je bio domaćin festivala Sevdalinko u srcu te nosim koji se već devet godina zaredom održava u ovom gradu.
Festival sevdalinke vrhunskim kvalitetom i idejom želi da se tradicionalna bosanska pjesma stavi na mjesto koje joj pripada u našoj zemlji.

“Ovo izdanje festivala, kao i sva prethodna, ima velikog odjeka u javnosti, što nas posebno raduje. Kada su u pitanju mladi interpretatori, mi smo im ove godine dali veliku pažnju, jer u njima vidimo vrijednost bh. sevdalinke i njenu opstojnost u izvornom obliku”, kazala je za Klix.ba Ramiza Milkunić, predsjednica Udruženja muzičkih umjetnika TK.

{youtube}v=hgWUz4C834A{/youtube}

Ovogodišnje festivalsko izdanje na scenu BKC-a dovelo je 23 sevdalija koji su nastupili uz pratnju orkestra pod umjetničkim rukovodstvom profesora Dejana Milkunića.

Svi oni su naišli na odličan prijem kod publike, a u prilog tome ide i činjenica da su se salom tuzlanskog BKC-a nerijetko prolamali aplauzi.

“Naš festival od ostalih razlikuje to što se apsolutno sve izvodi uživo, a interpretacije se rade na izvoran način”, dodala je Milkunić.

Za razliku od ranijih izdanja, deveti festival Sevdalinko u srcu te nosim ugostio je i tuzlansku pijanisticu Sarah Skopljak, koja se vrlo rado odazvala pozivu organizatora.

{youtube}v=-7fvFG2D1Gw{/youtube}

Inače, u susret devetom izadanju festivala prošle godine organizirana je javna tribina na kojoj je donesen zaključak da se pokrene inicijativa za postupak zaštite sevdalinke kao nematerijalnog kulturnog dobra od nacionalnog značaja te da je potrebno upisati na UNESCO-vu listu nematerijalnog naslijeđa čovječanstva.

Inicijativa je potom upućena prema Ministarstvu civilnih poslova BiH čija je državna komisija za saradnju BiH s UNESCO–om na sjednici održanoj 22. decembra 2016. godine istu i podržala.

Inicijativa i zaključak su dostavljeni Federalnom ministarstvu kulture i sporta s prijedlogom da se formira ekspertski tim koji će raditi na pripremi nominacije.

Potpis organizatora festivala Sevdalinko u srcu te nosim stavljaju Udruženje muzičkih umjetnika TK i Bosanski kulturni centar u Tuzli.

Meni