Zagrebački ˝Bulbuli˝ pjevali Tuzlacima: Ljubav prema Bosni satkana u sevdah

image001

Dokaz da se sevdalinka njeguje i čuva od zaborava i u susjednoj Hrvatskoj je koncert sevdaha zagrebačkog zbora “Bulbuli”, koji je održan sinoć u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli. Zbor je nastupio pod dirigentskom palicom Ismeta Kurtovića, nekadašnjeg vođe rok grupe “Drugi način”.

{youtube}Ky4MJ9coC3M{/youtube}

Ismet Kurtović kaže da kroz pjesmu i sevdah održava vezu sa Bosnom. Zbor “Bulbuli” je osnovao prije petnaest godina i to je najvažniji kulturni projekt društva Bošnjaka Hrvatske “Preporod”, pri kojem zbor djeluje i radi.

– Kroz naš rad mi se prije svega družimo,a ujedno i stvaramo lijepe pjesme. Snimili smo CD sa sevdalinkama, a nedavno smo objavili i DVD. Na našem nosaču zvuka su se našle dobro poznate pjesme koje pjevaju svi ljudi. Oslobođeni izvorne vokalno solističke zahtjevnosti, neke od sevdalinki su urađene u malo drugačijem aranžmanu. Pokušao sam bježati od tradicionalnog, tako da bi numere sa ovog CD-a nazvao kao rokerskom produkcijom. Mislim da smo napravili pravu stvar obzirom da smo do sada nailazili samo na pozitivne reakcije. Imamo namjeru da objavimo još materijala koji će biti vezan za sevdalinku, ali je sve to trenutno u fazi stagnacije obzirom da je i u Hrvatskoj finansijska kriza – rekao je Kurtović za Tuzlarije.

Članice zbora “Bulbuli” su u jednoiposatnom programu otpjevale dvanaest antologijskih sevdalinki među kojima su “Ne klepeći nanulama”, “Lijepi li su mostarski dućani”, “Moj dilbere”…., a na sceni ih je pratio voditelj-pjevač Sead Muhamedagić koji je uz stihove o sevdahu dao poseban šmek ovom koncertu. Gošće koncerta bile su tuzlanske “Iskre” od kojih smo navikli slušati vrhunsko pjevanje koje ni ovoga puta nije izostalo.

Zbor “Bulbuli” je pod rukovodstvom Ismeta Kurtovica do sada imao nastupe u BiH, Crnoj Gori, Sloveniji, Hrvatskoj, Češkoj Republici. Zbor broji dvadeset članica koje oblikuju specifičan muzički izraz, a većina ih je porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

S.P.
(tuzlarije.net)

Meni