Promovisano djelo Salima Hodžića: Svjetlo i uloga Patriotske lige u odbrani BiH

image001

“Svima onima koji su imali hrabrosti da u sudbonosnim danima stanu na branik svoje domovine Bosne i Hercegovine i da je svojim životima i dijelovima tijela brane i odbrane”, napisano je na prvoj stranici knjige “Patriotska liga Tuzle i agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu”, autora Salima Hodžića.

Promocija ovog dugo očekivanog dokumentarnog izdanja održana je u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona u Tuzli.

Knjiga je rezultat dugogodišnjeg rada i iskustva autora, i kako su se složili učesnici promocije, ovo djelo predstavlja neosporni dio historije grada Tuzle i okoline. U knjizi se govori o nastanku, ulozi i značaju Patriotske lige na prostoru sjeveroistočne Bosne i Tuzle. To je priča o borcima i herojima Tuzle koji su u sudbonosnim danima među prvima organizovali otpor protiv agresora.

– Ovo je neispričana priča o pripadnicima Patriotske lige Tuzla, o herojima odbrane Bosne i Hercegovine, priča o onima koji su nas podržavali ali i osporavali u vrijeme kada se morala organizirati odbrana od agresije na našu zemlju. Oni koji se možda ne slažu sa bilo kojim dijelom ove knjige ili bilo kojom činjenicom napisanom u ovom djelu, pozivam na javnu debatu bilo kad i bilo gdje, jer istina se treba znati, a ja sam samo pisao istinu – istakao je Salim Hodžić.

Poslušajte šta je još u izjavi za Tuzlarije kazao autor Hodžić.

{youtube}Hm2909sCoe8{/youtube}

O knjizi su još govorili i prof. Salih Kulenović, zatim doc.dr. Salko Bukvarević, te mr. Vahid Karavelić koji je imao posebno zanimljivo izlaganje o tadašnjoj tuzlanskoj vlasti i odnosu prema pripadnicima Patriotske lige.

Vahid Karavelić je rekao da i nakon 20 godina istine izlaze na površinu, te je dodao:

{youtube}QIEuot7lXUU{/youtube}

Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata je ovom prilikom istakao da je knjiga Salima Hodžića još jedno svjetlo na ulogu i doprinos boraca Patriotske lige u odbrani Bosne i Hercegovine.

{youtube}xljejyy1KoY{/youtube}

Profesor Kulenović je istakao da je ova knjiga osvijetlila događaje koji su se dešavali u ratnom periodu.

– Mislim da će ovo djelo, skupa sa knjigom koja je izašla prije deset godina autora Vahida Karavelića, rasvijetliti mnoge događaje iz naše bliže prošlosti – dodao je Kulenović.

Recezenti knjige su: akademik, prof. Dr Azem Kožar, general major mr. Vahid Karavelić, brigadni general Salih Malkić, prof. dr. Sead Omerbegović i dr.sci. Izet Hadžić. Urednik knjige je mr.sci. Ćamil Selmanović, a izdavač knjige je Klub Patriotske lige Grda Tuzle i DOO “OFF- SET”Tuzla.

S.P. (tuzlarije.net)

Meni