Ljepota duhovne muzike bh. Naroda: ˝Šta ja imam da pričam Tuzli o međureligijskoj harmoniji˝

image001

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Mješoviti hor “LegeArtis” Tuzla uz suorganizaciju Grada Tuzla, u petak je u Bosanskom kulturnom centru upriličio svečani koncert. Gosti koncerta bili su članovi multireligijskog hora “Pontanima” iz Sarajeva, koji djeluje već 20 godina.

– Mješoviti hor “LegeArtis” već drugu godinu zaredom održava koncert povodom Dana nezavisnosti. Ove godine pridružili su nam se i gosti iz Sarajeva. Kao umjetnički rukovodilac i dirigent našeg hora moram da kažem da sam počastvovan što smo imali priliku da organizujemo koncert sa jednim od najboljih bosankohercegovačkih horova – kazao je Jasmin Hasić, dirigent hora “LegeArtis”.

U jednoiposatnom programu publika je uživala u raznovrsnom repertoaru svjetovne muzike koju su izveli članovi “LegeArtisa”. Tako su se mogle čuti pjesme “Ameno”, “Adiemus”, “Diridika” i “Niška Banja”.

{youtube}wCa9WcaTAZk{/youtube}

Potom je uslijedio blok duhovne muzike naroda Bosne i Hercegovine, a koji su izveli članovi hora “Pontanima” pod dirigentskom palicom Alme Aganspahić. Poznata hebrejska narodna pjesma “Hava nagila”, potom ilahije i kaside “Puhnut će behar” i “Salla ‘Alejkellahu”, zatim pjesme iz opusa pravoslavne paradigme “Tebe pojem” i “Bogorodice djevo”, bile su dio repertoara ovog hora. Nisu izostale ni katoličke duhovne pjesme pa su tako posjetioci mogli da čuju prekrasnu izvedbu “Ave Maria” i “Moja i tvoja tajna”. Cijeli ovaj blok začinjen je sevdalinkom “Put putuje Latifaga”.

{youtube}oiKNxzziWLA{/youtube}

– Kako je lijepo vidjeti veliki broj posjetilaca u dvorani i kako je lijepo biti u Tuzli. Ali, mi u Tuzlu ne dolazimo da vršimo našu misiju koja je posvećena ovoj našoj nesretnoj Bosni i Hercegovini. Mi obično nastupamo tamo gdje su sukobi tokom proteklog rata bili žestoki i borbe bile velike. Idemo tamo gdje ljudi ne znaju šta je to međureligijska harmonija. Šta ja imam da pričam Tuzli o međureligijskoj harmoniji i zašto da dolazimo kod vas da vas uvjeravamo u to – kazao je Slobodan Šoja, predsjednik “Pontanime” nakon čega je uslijedio dugotrajni aplauz u dvorani.

Dodao je da ovo drugo gostovanje “Pontanime” u Tuzli.

– Prvo je bilo povodom bajramskih praznika, a sada da obilježimo Dan nezavisnosti BiH. Mi smo došli da ovdje da slavimo ideju koja je vama Tuzlacima itekako poznata i zbog toga trebate da uživate u ovom koncertu – kazao je Šoja.

Inače, treba reći da su članovi hora “Pontanima” početkom prošle godine dobili nagradu Međunarodnog centra za međureligijski dijalog iz Dohe i to u veoma jakoj konkurenciji. Zatim su u novembru iste godine dobili posebno priznanje za doprinos miru. Ova nagrada im je uručena u Parizu (Francuska).

Nakon koncerta uslijedilo je zajedničko druženje u holu Bosanskog kulturnog centra.

S.P.
(tuzlarije.net)

Meni