Počele pripreme za 9. Bijenale ”Umjetnost minijature BiH”

aaa

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona Tuzla organizator je i producent kulturne manifestacije 9. Bijenale ”Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine”. Riječ je o jedinstvenoj i uistinu prepoznatljivoj manifestaciji koja ima ulogu afirmacije minijature kao specifičnog likovnog izraza. 

Pripreme za 9. Bijenale ”Umjetnost minijature BiH” počele su i zvanično u četvrtak objavljivanjem poziva za učešće zainteresovanim autorima. Svi koji žele, radove mogu poslati do 20. avgusta ove godine na adresu BKC-a u Tuzli. Kategorije za izlaganje na Bijenalu su: slikarstvo, crtež, grafika, skulpture i instalacije od svih vrsta materijala. Na ovogodišnjem Bijenalu mogu učestvovati umjetnici koji žive i rade u BiH u svim kategorijama, a umjetnici bh. porijekla koji žive i rade van granica naše zemlje i koji nisu njeni državljani radove mogu slati za prve tri kategorije.

– Svi oni koji ispunjavaju kriterije ovogodišnjeg Bijenala mogu naravno i učestvovati. Mi umjetnike ne dijelimo ni na profesionalne ni amaterske, samo je bitno da po ocjeni stručnog žirija ispunjavaju uslove. Zaista nam je zadovoljstvo što je prethodnih godina na ovoj manifestaciji učestvovao veliki broj umjetnika, istakao je Edis Bajić – direktor BKC-a TK Tuzla.

Za potrebe 9. Bijenala ”Umjetnost minijature BiH”, kao i svake godine bit će štampan katalog sa po jednim radom svakog umjetnika iz samo jedne kategorije koji je prošao selekciju. Izbor radova će vršiti selekciona komisija.

– Radovi se šalju neopremljeni, iz tehničkih razloga, ali smo s druge strane i odlučili da napravimo unificiranu izložbu. Želimo da kada ljubitelji umjetnosti i naši posjetioci uđu u galeriju Bosanskog kulturnog centtra steknu jedan umjetnički dojam, da sve to bude jasno, čisto i pregledno, kazala je Mirela Ibrahimović Mehanović – umjetnička rukovoditeljica BKC-a TK Tuzla.

Kroz osam uspješno provedenih bijenala autori su prezentovali dostignuća umjetnosti minijature kao najstarijeg likovnog izraza uopšte. Umjetnici se i ove godine takmiče u četiri kategorije slikarstvo, grafika, crtež i skulptura za četiri ravnopravne nagrade, posebno priznanje “Grand prix Bijenala” i posebno priznanje žirija “Aleksandar Aco Adamović”. Svim nagrađenim autorima Bosanski kulturni centar će organizovati samostalnu izložbu u toku 2018. godine.

Meni