REPERTOAR ”DANI KOMEDIJE”

bani komedije repertoar

Ponedjeljak, 11. septembar

1. ”Ocat i sin” Generacijski jaz oca i sina vječna je i zahvalna tema. Dok otac, shodno iskustvu, teži sigurnijim metodama, sin je tipičan primjer brzopletog modernog mladića koji, naravno, ne voli da mu “stari” stalno soli pamet, već voli “sve što vole mladi”. Otac je isplanirao cijeli dan, no sin ima druge planove jer se sprema na sastanak sa djevojkom. Ponosni otac koristi sve svoje moći kako bi sina pripremio na najbolji mogući način.
Uloge: Zlatan Zuhrić Zuhra i Tin Sedlar

Utorak, 12. septembar

2. ”Rodijaci” Predstava govori o životu duvanjskih i hercegovačkih gastarbajtera prve generacije u Njemačkoj sa svim duhovitim dosjetkama, šalama, ali i često okrutnoj zbilji koja je aktualna i danas što daje posebnu vrijednost komediji. ”Kakav je ovaj svijet ? Kakvi smo mi to ljudi?“, pitaju se rodijaci i daju odgovore prepričavajući zgode i nezgode koje su im se događale na radu u Njemačkoj i na odmorima u rodnom kraju. Predstava je nastala po kolumnama preminuloga književnika i novinara Petra Miloša, a režirao ju je Velimir Pšeničnik Njirić.
Uloge: Velimir Pšeničnik Njirić i Miro Barnjak

Srijeda, 13. septembar

3. ”Majka Nuru počesto izruži” Monodrama je izrazito humorističkog sadržaja. Bazirana na istoimenoj narodnoj pjesmi, u kojoj Nura objašnjava majci zašto se ne želi udati ni za jednog od dvadeset i tri prosca koji joj se nude. Hasija igra tridesetak likova koji komentiraju ovu situaciju, a kroz jedan humorno-kabaretski način.
Uloge: Hasija Borić

Četvrtak, 14 septembar

4. ”Hor bečkih dječaka” Komedija Hor “bečkih” dječaka je priča o našim ljudima koji sanjaju budućnost, a bore se za sadašnjost i preživljavanje. Moćno oružje im je vedrina i optimizam. Radnja je smještena u bečki podrum, bez prozora i dnevnog svjetla. Tu je i jedan krevet, i jedan TV na izdisaju … U životu našeg čovjeka u teškim vremenima postoji jedan trenutak kada zdravim humorom počnu da se odnose prema svemu – sebi, životu, mogućnostima, uspjehu i neuspjehu… To je posebna kategorija duhovitosti i šala na račun sopstvenog mentaliteta, zbog koje ova predstava može da se nazove i “genetska komedija”.
Uloge: Irfan Mensur, Boda Ninković i Predrag Ejdus

Petak, 15. septembar

5. ”Kobajagi donijela me roda” Tajna vlastitog porijekla je jedna od najuzbudljivijih koja se pred dijete postavlja od trenutka kada stekne svijest o sebi. Od toga kako će biti razriješena i ko i kako će mu pomoći u tome, zavisi njegov daljnji odnos prema vlastitoj spolnosti, odnos prema drugom spolu, razumijevanje ljubavi i svijeta u kojem živi. A o tome ovisi njegovo mentalno zdravlje kada odraste. U današnje vrijeme komunikacija, kompjutera i televizije i najmlađi se smiju pričama o rodi i bebama koje mame i tate nalaze u kupusu. Roditelji su ipak pred dilemom, kako dijete dovesti do saznanja o nastanku života, a da to bude prirodno i istinito i razumljivo, sa mjerom i ukusom, a ipak bez vulgarizacije i zaplitanja u mutne metafore. Ova neobična i izuzetna predstava će im pomoći da to učine uz osmijeh na najprirodniji i najprijatniji način.
Uloge: Zijah Sokolović

Subota, 16. septembar

6. ” Da li je to bila ševa” Kao polazište svojoj satiričnoj priči Kišon je predpostavio da Romeo i Julija nisu tragično okončali svoju ljubav već da su perživeli. Julija se probudila na vreme da spreči Romeovo samoubistvo.Tridest godina kasnije zatičemo Romea i Juliju u braku iz koga je davno nestala romantična zaljubljenost a zamenila ju je rutina i nezadovoljstvo jalovim životom. Balet majstor Romeo i domaćica Julija kubure sa novcem koji je najčešći povod svadja a imaju i problema sa ćerkom tinejdžerkom Lukrecijom i njenim odrastanjem i vaspitanjem.
Glume: Biljana konstantinović, Predrag pavlović, Gorica Dinulovi, Biljana Talić, Zoran Cerovina i Milomir Nedeljković

Ponedjeljak, 18. septembar

7. “Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla” (Nagrada za najboljeg reditelja, glumicu, glumca i muziku na 30. Pozorišnim sustretima u Brčkom), ovoga puta obraćaju se onome najboljem u nama – našem smislu za humor i našoj superiornoj osobini da se šalimo na vlastiti račun. U predstavi se uživo izvode nove i stare pjesme beogradskog benda S.A.R.S. Humor se pokazao vitalnom osobinom našeg društva i u najtežim istorijskim periodima. Danas, kad smo suočeni sa nizom problema, ova predstava poziva heroje svih bosanskohercegovačkih šala – Muju, Sulju i Fatu – da iz njihovog ugla sagledamo našu stvarnost i razmotrimo neka rješenja. Privrženost publike Muji, Sulji i Fati u BiH i cijelom regionu i visok stepen identifikacije, izvrsna je mogućnost da se promijeni često depresivni pogled na BH stvarnost, i da sa više rekalsiranosti pronađemo načine građenja dobre budućnosti.
Glume: Džana Džanić, Saša Handžić i Enes Salković
Režija: Haris Pašović

Četvrtak, 21. septembar

8 “Mušica” Angela Beolka Rucantea, a u režiji Mustafe Sušića. Iako zamišljena kao komedija, predstava se dotiče ozbiljnih životnih tema kao što su brak, vjernost, prijateljstvo, kumstvo. U životu je sve na ispitu na kojem ljudi često padaju. Sam naziv “Mušica” nije bez razloga, u neke zaista kao da uđe mušica i ne da im mira.
– Naša ideja je igra koja formira skoro nadrealnu, višeznačnu, punu smijeha i zabave, priču o vremenu bez morala, bez časti, a u službi isključivo lične koristi. U vremenu straha, psihoze, fobije, posesivnosti, anksioznosti. Na žalost priča nije zapela u Renesansi, nego je direktno “upala” u naše vrijeme ovdje i sada. Na snazi je samo jedna misao: “Moram te prevariti, da ti ne bi prevario mene”, riječi su režiseri Mustafe Sušića.
Uloge: Damir Mahmutović, Alisa Brkić, Nenad Tomić i Mirza Ćatibusić.

Petak, 22. septembar

9. “Pazi s’ kime spavaš” Komedija, po tekstu Semira Gicića, a u režiji Igora Damnjanovića, zasnovana je na temi zabranjene ljubavi. Koncept ove komedije nikada nije viđen na našem tržištu i zasnovan je na orginalnoj ideji. Čitav tekst ove predstave je sastavljen od stihova popularnih zabavnih i narodnih pjesama domaćih autora, kao i autora bivše SFRJ, čime ova predstava, pored odličnog zapleta i glumačke ekipe, garantuje smijeh do suza.
Uloge: : Mirka Vasiljević, Igor Damjanović, Zinaida Dedakin, Nemanja Janičić i Semir Gicić

JU BKC TK Tuzla

Meni