Učenici Srednje muzičke škole dočarali minijaturu u muzici

image001

Javna ustanova Bosanski kulturni centar TK Tuzla u saradnji sa JU Srednja muzička škola “Čestmir Mirko Dušek” Tuzla sinoć je organizovala koncert “Minijature” u okviru kojeg je promovisana minijatura u muzičkoj umjetnosti.

– Mi već dugo godina sarađujemo sa Srednjom muzičkom školom i uvijek je zadovoljstvo ugostiti mlade talente. Mi smo još prošle godine uputili inicijativu da promovišemo minijaturu u muzici i drago nam je da smo sada tu ideju i realizirali – kaže Mirela Ibrahimović Mehanović umjetnički rukovodilac BKC-a i muzikolog.

Ona dodaje da minijutra postoji u svim sferama u umjetnosti i to je zapravo najstariji izraz u likovnoj umjetnosti, ali se koristi i u muzici.

– Najpoznatije su klavirske minijature, a pojavljuju se i u solo pjesmi. Ostali instrumenti izvode većinom kratke kompozicije koje obično traju do pet minuta. Zanimljivo je također napomenuti da je koncert trajao svega 45 minuta. I na taj način smo željeli dočarati minijaturu, pojasnila je Ibrahimović Mehanović za Tuzlarije.

Ovaj koncert bio je specifičan po tome što su se predstavili gudački i orkestar harmonika. Također na sceni BKC-a pojavio se i jedan intersantan duo koji su sačinjavali učenici koji sviraju gitaru i harmoniku.

Mlada i veoma talentovana violonistica Arina Behlilović, inače učenica 1. razreda Srednje muzičke škole, članica je orkestra ove škole koji se na pozornici BKC-a predstavio sa kompozicijama “Labudovo jezero”, “Gabrijelova oboa” i “Mladi princ i princeza”.

– Pripreme za ovaj koncert naravno da nisu bile teške zato što svi članovi orkestra uživaju u muziciranju, i radimo to sa velikom ljubavlju. Kompozicije minijature nisu zapravo ništa posebno teže od drugih kompozicija koje izvodimo, kazala je Behlilović za Tuzlarije kojoj je ovo prvi nastup sa orkestrom Srednje muzičke škole.

Prava je šteta što na ovakvim koncertima osim roditelja učenika i profesora iz škole prisustvuje jako mali broj građana.

Kažimo i to da je ovaj muzički događaj održan u okviru manifestacije 9. Bijenale umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine.

Meni