U BKC-u Tuzla otvorena izložba slika „Četiri godišnja doba“, autorice Gordane Mehmedović

image1

Izložba slika Četiri godišnja doba, autorice Gordane Savić Mehmedović otvorena je u 14.06.2019.godine u Velikoj galeriji BKC-a Tuzla.

Umjetnica Gordana Savić Mehmedović, Sarajka sa adresom u Gračanici, slikarstvom se intenzivno bavi deceniju i po, a ljubav prema ovoj vrsti umjetnosti kod nje se rodila prije tri decenije, koliko i traje njeno umjetničko stvaralaštvo.
U tuzlanskom BKC-u izloženo je 37 slika, koje će posjetitelji moći pogledati do 29. juna ove godine.

Osim dvije slike, sva izložena djela na ovoj izložbi su nove slike, nastale tokom proteklih šest mjeseci, kazala je autorica izložbe.
– Motivi su “stari”, jer se slikarstvom dugo bavim. Uglavnom je to priroda. Voda me fascinira, čak i bara na asfaltu, zato što voda uvijek zrcali i ima neku refleksiju svega što se oko nje dešava, izjavila je Mehmedović.

– Među 37 izloženih umjetničkih djela ima nekoliko primjera mrtve prirode, zatim vrabaca, skupila sam jato vrabaca tokom svog opusa, smatram da zaslužuju pažnju, dodala je, ističući da su sve slike rađene akvarel tehnikom.

Kada sam pričitao naziv izložbe podsjetila me na Vivaldija i njegov opus, četiri barokna koncepta, gdje opisuje godišnja doba, što predstavlja jednu od najznačajnijih baroknih izvedbi. Ono što je Vivaldi predstavio sa svojom harmonijom i finim pristupom objašnjavajući godišnja doba, prepoznao sam u akvarelima Gordane Mehmedović, kazao je prilikom otvaranja izložbe, Hari Ejubović, voditelj Galerije BKC-a TK.

Ova izložba je u povodu njene nagrade koju je dobila prošle godine na selektivnoj izložbi Udruženja likovnih umjetnika, dodao je, poručivši da ova izložba pokazuje da je nagrada otišla u prave ruke.

Izložbu je otvorio Nisad Hamzić, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika TK.
Hamzić je kazao da se Gordana oprobala i u drugim slikarskim tehnikama, ali da je posljednjih godina prepoznatljiva po akvarelu, putem kojeg, kako je naveo na najbolji način materijalizira svoje osjećaje.
Akvarel je njen instrument, pomoću kojeg nam je priuštila uživanje. Iščitavajući likovni tekst na njenim slikama počevši od materijala koji ima svoje specifičnosti, boje, simetrije, ritma, proporcije, primjećujem dobro poznavanje ovih likovnih elemenata koji su uvjet da se iz mnoštva nota stvori harmonična kompozicija, ocijenio je Hamzić.

Kao stalni član Udruženja likovnih umjetnika TK, Gordana Mehmedović učestvovala je u više kolektivnih i održala četiri samostalne izložbe. Ovo je njena prva samostalna izložba u Tuzli.

{gallery}vijesti/2019/20190617{/gallery}

https://www.fejm.ba/u-tuzlanskom-bkc-u-otvorena-izlozba-slika-cetiri-godisnja-doba-autorice-gordane-mehmedovic/

Meni