Manifestacija “Dani evropskog naslijeđa u BiH” 25. i 26. septembra u JU BKC TK Tuzla

1509 zastitimo naslijedje

JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona planiranim događajima za 25. i 26. septembar 2020. godine, zajedno sa partnerima obilježava Dane evropskog naslijeđa u Bosni i Hercegovini.

Manifestacija Dani evropskog naslijeđa se organizira u evropskim zemljama i ima za cilj privući pažnju javnosti na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke evropske baštine, a svoj doprinos  i ove godine će dati JU Bosanski kulturni centar TK zajedno sa partnerima Muzejom istočne Bosne i JP RTV TK.

Manifestacija, čiji je pokrovitelj Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona počinje svečanim otvaranjem tematske izložbe Harija Ejubovića i Faruka Ibrahimovića, u Velikoj galeriji BKC TK u petak 25. septembra u 19 sati.

U sklopu izložbe će biti predstavljene umjetničke fotografije spomenika kulture Bosne i Hercegovine Faruka Ibrahimovića, te slike, instalacije i objekti autora Harija Ejubovića, inspirisani motivima bogatog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine i Evrope.

Drugi događaj u okviru ove manifestacije bit će stručno predavanje i panel diskusija za uposlenike ustanova kulture sa područja Tuzlanskog kantona, Ministarstva za kulturu sport i mlade Tuzlanskog kantona, Turističke zajednice TK i drugih ustanova i organizacija, a na temu Memorijalni spomenici Bosne i Hercegovine.

Predavanje i panel diskusija će se održati 26. septembra u Plavoj sali JU BKC TK sa početkom u 12 sati

Uvodničar će biti Aida Bičakčić, saradnik za historiju umjetnosti u Komisiji za učuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, a moderator je Benjamin Bajrektarević, stručni saradnik za fundus umjetnina i kulturnu baštinu JU BKC TK.

Prisustvo događajima je slobodno uz poštivanje izrečenih epidemioloških mjera koje se odnose na okupljanje u zatvorenim prostorima.

Facebook događaj: Dani evropskog naslijeđa u BiH

Meni