BKC TK: Otvorena Izložba “Savremena bosanskohercegovačka fotografija”

izlozba4

Predstavnici Asocijacije za umjetničku fotografiju u BiH sinoć u Velikoj galeriji BKC TK Tuzla otvorili  Izložbu  “Savremena bosanskohercegovačka fotografija”.

Izložba predstavlja dio aktivnosti redukovanog programa obilježavanja 110 godišnjice organizovane fotografije u BiH, te je “zbog korone” zamišljena u nešto skromnijem izboru radova iz produkcije bosanskohercegovačke fotografije u posljednjih desetak godina.

Izbor fotografija za ovu izložbu izvršio je Dragan Prole, majstor fotografije AUFBiH i EFIAP/p koji je za ovu priliku izabrao 35 fotografija od 25 autora koji imaju najveća zvanja u AUFBiH.

– Izložba je jedna vrsta reprezentativne ponude, koja je takva kakva je, samo naoko skromna, i zbog nenormalnih prilika, izazvanih pandemijom korone, a i zato što su te prilike objektivno morale uticati na nešto manji radni, motivacijski i stvaralački elan umjetničkih fotografa u cijeloj našoj zemlji. Rukovođen kriterijima, u čiju vrijednosti, objektivnost i postojanost se vrlo lako uvjeriti, selektor se potrudio da, iako to nije bilo nimalo lako, napravi izbor radova koji i najrječitije i najubjedljivije govore o onome čime se danas može pohvaliti umjetnička fotografija – tačnije: što je kvalitet stvaralaca u toj oblasti – u Bosni i Hercegovini – istakao je na otvaranju književnik Zlatko Dukić i dodao:

– Dovoljan je iole pomniji pogled na izložene radove, pa da se uoči tendencija uspješnog praćenja savremenih tokova, pravaca i dometa umjetničke fotografije u Evropi i svijetu. Uz to ide i evidentna, takođe lako uočljiva tehnička perfekcija i umijeće korištenja bezgraničnih mogućnosti novih kamera. U oči, zatim, pada vješto komponovanje sadržaja fotografija, s naglašenom harmonijom detalja i opštih mjesta, sa diskretnim akcentiranjem pojedinosti i uopštavanjem univerzalnih, svima razumljivih vrednota – kazao je Dukić.

Fotografije su izabrane iz fundusa radova pristiglih za godišnje izložbe bosanskohercegovačke fotografije FotoBiH, a izložbu su postavili Ahmet Hukić, Samir Zahirović, Samir Mujakić.

Izložbu u skladu sa sa aktuelnim higijensko-epidemiološkim mjerama, posjetitelji u Velikoj galeriji BKC Tuzlanskog kantona u Tuzli mogu posjetiti svakog radnog dana u periodu od 8 do 18 sati, sve do sredine marta.

JU BKC TK

Meni