BKC TK: Španski pijanist Eduardo Ramírez Cardoso održao koncert u Tuzli

IMG 3740

Španski pijanist Eduardo Ramírez Cardoso sinoć je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli izveo klavirski recital u okviru kojeg su izvedena djela koja su komponovali Domenico Scarlatti, Ludwin van Beethoven, Franz Liszt, György Ligeti, Béla Bartók, te Isaac Albéniz.

Gost koncerta, koji je na žalost zbog epidemiloških mjera održan pred ograničenim brojem posjetitelja, bila je Tuzlanka Maira Isaković na violini.

Eduardo Ramírez Cardoso dolazi iz Las Palmas de Gran Canaria (Španija), gdje je započeo svoje muzičko obrazovanje iz klavira koje je gradio na  Conservatorio Profesional de Música, zatim Conservatorio Superior de Música de Canarias gdje započinje svoje obrazovane i na čembalu, zatim na Hochschule für Künste Bremen, Conservatorio Superior de Música de Castilla y León, gdje diplomira u klasi prof.  José Felipe Díaz i prof. Patrín García-Barredo. Mastaer studij je nastavio na istom konzervatoriju. Trenutno aktivno svira i radi istraživanja u svom stručnom domenu, te nastavlja svoje studije na čembalu.

Maira Isaković rođena je u Tuzli gdje je završila Osnovnu i Srednju muzičku školu. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. YeonJu Jeong, gdje je završila i Master studij u klasi istog profesora, a dio master studija je provela i u Conservatorio Superior de Música de Vigo. Pohađala je i masterclass prof. Anke Schittenhelm na Bledu u Sloveniji, te seminare kod istaknutih profesora poput Oresta Shourgota, Renata Kamhija, Stanislava Kucherenka, Evgenie Epshtein i drugih.

 

Meni