BKC Kalesija i BKC Tuzlanskog kantona dogovorili saradnju na nekoliko projekata

BKC kalesija

Mirela Ibrahimović – Mehanović, direktorica JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, i Benjamin Bajrektarević, stručni saradnik za fundus umjetnina i kulturnu baštinu ove ustanove, posjetili su JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, i u razgovoru sa Alijom Džafićem, direktorom kalesijskog BKC-a, i Fahrudinom Sinanoviće, bibliotekarom, dogovarali saradnju između ove dvije ustanove.

Direktorica Mirela Ibrahimović – Mehanović, koja je diplomirani muzikolog, između ostalog, iskazala je i spremnost da pomogne u aktivnostima uvrštavanja izvorne muzike na UNESCO-ovu listu spomenika nematerijalne kulturne baštine.     

Benjamin Bajrektarević je kazao da se kalesijski BKC treba uključiti u realizaciju projekta “Dani evropskog kulturnog naslijeđa – Etnologija i bosanski kulturni centri TK”, koji će, uz pokroviteljstvo Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, u septembru organizirati JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona. Dogovoreno je da kalesijski BKC-e tim povodom postavi izložbu o izvornoj muzici. 

– Saradnja kulturnih ustanova je dobrodošla i nužna je kako bi se ojačali postojeći kapaciteti, educirali uposlenici ali i razmjenivali kulturni sadržaji. Kreiranje mreže kulturnih ustanova pokazuje se neophodnim naročito u uslovima u kojima danas djelujemo, misleći prije svaga na izazove i prepreke u pogledu virusne pandemije. Kalesijski BKC je spreman na svaki vid saradnje, sve svoje kapacitete ćemo staviti na raspolaganje kako bismo uzajamno obogatili kulturnu ponudu ali i doprinijeli na kvalitetu iste. U kontekstu projekta “Dani evropskog kulturnog naslijeđa – Etnologija i bosanski kulturni centri TK” predstavit ćemo naša dostignuća na polju afirmacije i zaštite izvorne muzike i festival kojeg organizujemo već 16. godina, a što je rezultiralo inicijativom i aktivnostima na uvrštavanju izvorne muzike na UNESCO-ovu listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine, kazao je Alija Džafić, direktor JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija.

Prilikom razgovora razmatrana je i mogućnost da se pri kalesijskom BKC-u formira zavičajna etnološka zbirka izvorne muzike.

Tekst: Provincija.ba

Meni