BKC TK: U Tuzli promovisan roman “Adem praotac u nama” autora prof. dr. Nezira Halilovića

nezir halilovic

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona sinoć je bio domaćin promocije romana “Adem praotac u nama” autora prof. dr. Nezira Halilovića.

U sklopu promocije romana, posjetilji su zahvaljujući autoru, promotorima i urednici knjige imali priliku slušati sa teološko-akademskog aspekta utemeljena i široj javnosti do sada manje poznata promišljanja o životu i iskušenjima prvog čovjeka na svijetu, te onome što još od tada i od njega svako od nas nosi u sebi.

Promotori knjige su bili dr. Mustafa Prljača i dr. Selman Selhanović, koji su ujedno i recezenti ovog djela, a moderator događaja je bila urednica izdanja mr. Tahani Komarica.

-Analizom literature video sam da ne postoji djelo koje cjelovito, hronološki predstavlja Ademovo stvaranje, život na zemlji i nestanak. Nakon odluke da se posvetim toj temi imao sam veliku dilemu da li da pišem naučno djelo ili roman i zato sam napisao oboje. Naučno djelo sam ostavio na svom kompjuteru, za neke kasnije periode, a na savjet urednika sam se opredijelio za roman, kako bi svi čitatelji mogli doživjeti priču o Ademu a.s.. To i jeste suština, doživljavanje njegovoig života i propitivanje svoje sudbine – istakao prof. dr. Nezir Halilović, govoreći o svom romanu.

{youtube}66L3lJzm–I{/youtube}

Roman “Adem praotac u nama” nas povezuje sa historijskim činjenicama vezanim za porijeklo ljudskog roda, u kojem nas autor podsjeća da se određene sudbine ponavljaju od vremena postanka prvog čovjeka i žene.

 Dr. Nezir Halilović je profesor na IPF u Zenici i šef odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH.  Autor je, koautor i prevodilac više djela, a dio je uredništva časopisa za javnu, kulurnu i duhovnu afirmaciju „Novi horizonti“.

Meni