Prva promocija knjige “Srebrenica: Zaboravljeno obećanje”, Ćamila Durakovića, 10. juna u BKC TK u Tuzli

0806 promocija camil Duraković

“Srebrenica: Zaboravljeno obećanje“ naziv je knjige autora Ćamila Durakovića, koja će svoju prvu promociju imati u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona, u četvrtak 10. juna 2021. godine.

Autor za knjigu kaže da je pisani trag o rezultatima njegovog rada i povratka u BiH i Srebrenicu, te konstantne borbe povratnika nakon genocida. Knjiga ima šest poglavlja, u jednom dijelu je autobiografska, a tretira različite teme koje se vezuju za predratnu, ratnu i poratnu Srebrenicu.

Recenzenti knjige su akademik Esad Duraković, Hariz Halilović, univerzitetski profesor u Melbourneu, te publicist i kulturolog Srđan Sušnica.

Promocija će se, u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama, održati u Plavoj sali JU BKC Tuzlanskog kantona u Tuzli sa početkom u 18 sati, a moderator događaja će biti Hazim Mujčinović, glumac i stručni saradnik za produkciju u JU BKC Tuzlanskog kantona.

O autoru:

Ćamil Duraković je rođen 1979. godine u mjestu Luka, Srebrenica. U Srebrenici je živio do 11. jula 1995. godine, kada je kao šesnaestogodišnjak, nakon pada Srebrenice u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, krenuo “putem smrti” u koloni koja se iz Srebrenice kretala ka Tuzli odnosno slobodnoj teriotoriji.

Sa porodicom je 1996. godine odselio u Sjedinjene Američke Države, gdje je 1999. godine završio srednju školu Manchester Central High School. Na američkom New Hampshire univerzitetu diplomirao je 2003. godine (pravosudnu upravu i savjetnu psihologiju), a 2018. godine magistrirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli (socijalnu politiku).

U aprilu 2005. godine vratio se u Srebrenicu. Do 2008. godine je radio u Administrativnoj službi opštine Srebrenica, te kao savjetnik načelnika opštine za međunarodne odnose. Od 2008. godine je vršio funkciju zamjenika načelnika opštine Srebrenice sve do smrti načelnika Osmana Suljića u martu 2012. godine, kada je preuzeo njegovu dužnost. Na opštinskim izborima 2012. godine kao nezavisni kandidat izabran je za načelnika Srebrenice, a tu dužnost je obavljao do oktobra 2016. godine. Trenutno obnaša funkciju predsjednika Skupštine opštine Srebrenica.

Više informacija o knjizi se može naći na ovoj web adresi: https://www.srebrenica.net/

Meni