Veče književnosti i ljepote različitosti: Promovisana knjiga “Ruže u srcu” dr. sc. Amre Imširagić

Amra Imsiragic promocija 6

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona večeras je bio mjesto poezije, muzike, književnosti, ljepote različitosti i pozitivne energije, a za sve to zaslužna je odlična promocija knjige pjesama „Ruže u srcu“, autorice dr. sc. Amre Imširagić.

Na promociji su, uz ograničeni broj prisutnih zbog još uvijek aktuelnih epidemioloških mjera, o knjizi govorili promotori mr. sci. Jasna Hadžiselimović, mr.sc. Elvisa Babović i Andrea Rulofs.

Autorica je kao autor i koautor već objavila 11 stručnih knjiga koje se bave odgojem djece oštećenog sluha i neverbalnom komunikacijom, dok je pisanje pjesama nešto čime je Amra iznenadila mnoge, a kako kaže i sebe samu.

-Svako ko čita ima predispozicije da bude pisac. Volim čitati i vjerovatno je to rezultat toga. Većina pjesama su autobiografske. Uvijek u onome što pišem pokušavam da dođe do izražaja osoba oštećenog sluha. Izuzetak nije ni ova knjiga, koja je unikatna po tome što su naslovi svih pjesama u knjizi i na dvoručnoj abecedi. To je urađeno iz plemenitog razloga, da se oni koji čitaju na taj način približe osobama oštećenog sluha – rekla je dr.sc. Amra Imširagić.

{youtube}RUVQW9hB79s{/youtube}

Mr. sci. Jasna Hadžiselimović, koja je bila jedna od promotorica knjige istakla je posebnost i knjige i večeras održanog događaja.

-Posebnost se ogleda u tome što je većina teksta u ovoj knjizi, inspirisana ili posvećena posebnim osobama. Osobama koje nečuju, a izleda više čuju, ili ne govore a često kažu više od nas „govorećih“. Veliko je to što je autorica knjige čitav život posvetila osobama koje su drugačije, dušom bogatije, a vjerovatno i bolje od nas većine. Ono što je specifično za osobe koje svoj život daju za edukaciju drugih je što u sebi pronalaze razne svjetove. Amra Imširović ih je spoznala i prezentirala nam ih upravo u ovoj knjizi – istakla je mr. sci. Jasna Hadžiselimović.

Knjiga je iz štampe izašla u maju 2021. godine, a izdavač je Primaprom Banja Luka. Recezent je Vlasta Cenić (Niš), a glavni i odgovorni urednik izdanja Boban Paunović (Požarevac).

Promociju je večeras obogatio odličan program u okviru kojeg su stihove iz knjige čitali Melisa Skokić (Srednja medicinska škola Tuzla), Dino Vranjković (OŠ “Tušanj”), Lamija Hasić (OŠ “Lipnica”) i Amrin kolega Muhedin Muhić, dipl. defektolog-surdoaudiolog koji je jednu pjesmu predstavio na znakovnom jeziku.

Dio programa su kroz muzičke izvedbe na gitari bili učenici Srednje muzičke škole “Čestimir Mirko Dušek” Edmir Begović i Renato Rangl.

Amra Imširagić, rođena je u Tuzli, gdje je završila Defektološki fakultet. Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu je stekla zvanje magistra socijalnog rada, dok na Filozofskom fakultetu u Banja Luci stiče zvanje doktora pedagoških nauka. Zaposlena je u JU “Centar za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora“ Tuzla. Predavač je na nekoliko visokoškolskih ustanova i edukator, te autor 30 naučnih radova i 11 knjiga među kojima i nekoliko udžbenika.

Dobitnica je mnogobrojnih nagrada za svoj stručni angažman.

Pjesme do sada objavljivala u više zbornika, a nagrađivana je na književnim manifestacijama i konkursima Crnoj Gori, Srbiji, Rumunijii, te Bosni i Hercegovini.

JU BKC TK

Meni