BKC TK: U srijedu, 7. jula, promocija knjige “Hadžibeg” autora Kemala Čopre

0507 hadzibeg

JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona svake sedmice, kako je to bio slučaj već nekoliko mjeseci unazad, priređuje po jednu promociju knjige.

Ove sedmice, u partnerstvu sa JU Specijalna biblioteka Behram-beg Tuzla, BKC TK će biti jedna od stanica „Hadžibegovih putovanja“, kada organizujemo promociju knjige „Hadžibeg – mladi pisac pod stare dane“ autora Kemala Čopre.

“Hadžibeg” se u svijetu knjige pojavio 2015. godine i od tada, kroz četiri izdanja. slovi kao jedna od najprodavanijih knjiga među Bosancima i Hercegovcima širom svijeta.

– Hadžibeg za sebe kaže da je mladi pisac pod stare dane. Hadžibeg tako zbori kao stari bosanski akšamlija, polahko i s ćeifom, komentariše komšiluk i mahalu jednako kao i televizijske sapunice i život u tuđini. Naši mali životi  bivaju oživljeni onim čuvenim bosanskohercegovačkim humorom i magijom svakodnevnice koja danas pehlivani po tankoj ćupriji između fikcije i stvarnosti. „Rođen sam u nevakat”, kaže Hadžibeg, pa onda dodaje: “A koji to Bosanac nije?” I fakat, koji je Bosanac rođen u vakat, kad je u nas vazda neki nevakat? Tu, u predahu između dva kijameta, njegovo eglenisanje i mudrost obične misli su komični do bola i bolno istiniti. Hadžibeg egleniše pomalo o svemu i ponešto o svačemu, ali socijalno-društvene teme u  tekstovima se ne dotiču velikih stvari i krupnih događaja, niti imaju potrebe: s komšijinog pendžera vidi se čitava Bosna, a sa Hadžibegove verande, bogami, i svi naši ljudi rasuti po vas dunjaluku i bijelome svijetu – napisao je u recenziji knjige književnik Elvis Hadžić.

Autor knjige Kemal Čopra je rođen u Sarajevu 1962. godine. Ljubav prema pisanju zapostavio je sve do pojave interneta kada mu se aktivno vraća kao osnivač, urednik i autor mnogih web portala. U pauzama između svakodnevnih aktivnosti počeo je pisati na Facebook profilu pod pseudonimom Uzeir Hadžibeg. Najprije rečenicu dvije, a potom priče o svakodnevnim događajima upoređujući ih sa ljudima i događajima iz prošlih vremena. Prve ozbiljnije priče su napisane u januaru 2015.godine, a knjiga je izašla slijedeće godine, a potom svake godine po jedna iz serijala o Hadžibegu.

Promocija knjige, o kojoj će pored autora govoriti i Samir Fazlić, vlasnik izdavačke kuće “Zoro”, bit će održana u srijedu 7. Jula/srpnja u Plavoj Sali BKC TK u Tuzli sa početkom u 19.00 sati.

Ulaz na događaj je slobodan za posjetitelje uz poštivanje aktuelnih epidemioloških mjera koje se odnose na boravak u zatvorenom prostoru.

Dobro došli!

promocija hadžibeg

Meni