Posljednje pripreme: BKC TK i partneri i ove godine obilježavaju Dane evropskog naslijeđa

Dani evropskog naslijedja sastanak 2021 4

Dani evropskog naslijeđa se kroz razne manifestaciuje obilježavaju u evropskim zemljama i imaju za cilj privući pažnju javnosti na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke evropske baštine, a svoj doprinos u tome i ove godine će dati ustanove kulture sa područja Tuzlanskog kantona.

Manifestacija „Etnologija a i Bosanski kulturni centri Tuzlanskog kantona“, kojom će Bosanski kulturni centar TK kao nosilac projekta, te BKC Kalesija, BKC Živinice, BKC Gračanica i Centar za kulturu i informisanje Srebrenik, obilježiti Dane evropskog naslijeđa, bila je tema jučerašnjeg sastanka koji je organiziralo Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, a koje je pokrovitelj manifestacije i koje će dijelom finansirati njeno održavanje.

Na sastanku kojem su prisustvovali Amela Mehmedović, pomoćnica ministra za kulturu u Ministarstvu za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, te direktori pet ustanova kulture koje učestvuju u projektu, definisani su termini događaja koji će u okviru manifestacije u pet gradova i općina Tuzlanskog kantona biti održani u periodu od 20. do 30. septembra/rujna ove godine.

-Ideja BKC TK da manifestacija pored Tuzle bude održana i širom Tuzlanskog kantona u startu je dobila podršku Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK, jer nam je cilj da sadržaji koji promovišu kulturu dođu do što više ljudi našem kantonu. Obim, sadržaji i kvalitet manifestacije su zaista na visokom nivou, što je razlog više da Dani evropskog naslijeđa postanu tradicionalna manifestacija u Tuzlanskom kantonu – istakla je tokom sastanka Amela Mehmedović, Amela Mehmedović, pomoćnica ministra za kulturu u Ministarstvu za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona.

Dani evropskog naslijedja sastanak 2021 1

Manifestacija će biti najavljena na pres konferenciji 20.09. u BKC TK u Tuzli, a prvi događaj je zakazan za 22.09. u BKC Kalesija gdje će biti otvorena izložba posvećena istraživanju i prezentovanju izvorne narodne muzike kao i ozvaničenje namjere za kandidovanje iste na UNSCO listu nematerijalne baštine.

BKC Živinice će 23.09. organizorati veče posećeno pozorišnoj umjetnosti u tom gradu, a događaj pod nazivom „Pozorišna umjetnost nekad i sad“ okupit će ljude zaslužne za višedecenijsku tradiciju pozorišta u Živincima, te kroz izložbu plakata, dijelova scenografija i kostima iz predstava, te fotografija pozorišnih umjetnika, prikazati put od amaterskog do za nadati se uskoro i profesionalnog pozorišta u Živinicima.

Posjeta učesnika manifestacije Gračanici, uz obilazak Zavičajne muzejske zbirke, Stare čardaklije u Varoši i Stare džamije u Sokolu, te upoznavanje sa radom Udruženja “Gračaničko keranje” i Udruženja žena grada Gračanica na njegovanju tradicije i etnološkog naslijeđa, planirano je za 27.09, a domaćin je BKC TK Gračanica.

JU Centar za kulturu Srebrenik, 28.09, organizuje izložbu slika iz  fundusa manifestacije „Srebrenik otvoreni grad umjetnosti“ koja se održava već 44 godine, a čija zbirka iznosi više od 650 slika. U fokusu izložbe će biti etnološki motivi i stari grad Srebrenik.

Završni događaj u okviru manifestacije na programu je 30.09. u BKC TK u Tuzli a radi se panel diskusija učesnika „Dana evropskog naslijeđa u TK“ i stručnim predavanja na temu etnologije, etnografije i usmene književnosti, a koje će održati stručnjaci iz tih oblasti.

Dani evropskog naslijeđa u Tuzlanskom kantonu, također pod pokroviteljstvom nadležnog ministarstva, prvi put su uz uključivanje više institucija obilježeni prošle godine, a u organizaciji JU Bosanski kulturni centar TK i partnera JU Muzej istočne Bosne i JP RTV TK.

Cilj ovogodišnjeg nosioca projekta i Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona je da manifestacija postane tradicionalna.

JU BKC TK

{youtube}mse0Wf33eZ4{/youtube}

Meni