Otvaranjem izložbe počeli “Dani Nedžada Ibrišimovića” u BKC TK

1609 izlozba1

Sinoć je u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona u Tuzli, otvaranjem izložbe Nedžada Ibrišimovića, jednog od najvećih bh. književnika, slikara i publiciste, počela manifestacija u okviru koje se kroz nekoliko događaja obilježava deseta godišnjica od smrti ovog velikana bh. književnosti i umjetnosti.

Izložbu koju čine Ibrišimovićevi crteži, skulpture, njegove knjige u raznim izdanjima, te video instalacija njegovih pripovjedanja i govora, otvorio je Oro Ibrišimović, sin ovog bh. umjetnika.

-Sretan sam što se obilježavanje godišnjice dešava u Tuzli, jer je Bosanski kulturni centar TK od početka godine, od kada su počele pripreme, bio predan radu da napravi jednu ovako veliku manifestaciju, koja primarno ima veliki značaj za cijelu Bosnu i Hercegovinu, pa na kraju i za našu porodicu – istakao je Oro Ibrišimović, koji je zahvalio svim institucijama koje su podržale ovaj i predstojeća dva događaja.

Na otvaranju izložbe, koja će u galerijskom prostoru JU BKC TK biti postavljena do 26. septembra, su govorili Mirela Ibrahimović Mehanović, direktorica JU BKC TK, Gradimir Gojer, reditelj, publicista i Ibrišimovićev savremenik i Suvad Butković sekretar organa uprave Grada Živinice, koji je jedan od pokrovitelja manifestacije.

Drugi događaj u okviru BKC-ovih „Dana Nedžada Ibrišimovića“ je panel diskusija o liku i djelu Nedžada Ibrišimovića, o kome će najvećim dijelom govoriti njegovi savremenici, a događaj će se uz prisustvo i akademske, književne i umjetničke zajednice održati u prostoru tuzlanskog BKC-a, 22. septembra sa početkom u 19.00 sati.

Centralni događaj i  kruna manifestacije je predstava “Kuća bez vrata”, koja je nastala je po motivima Ibrišimovićevih književnih djela, a koja će premijerno biti izvedena 24. septembra u Velikoj BKC TK, sa početkom u 19.30 sati. Dramaturgiju i režiju predstave potpisuje Gradimir Gojer, a mladu glumačku postavu u predstavi, na kojoj se vrijedno radi skoro mjesec dana, čine Damir Mahmutović, Faruk Uščuplić, Alisa Brkić, Damir Altumbabić i Samina Mujkanović.

Nosilac projekta “Kuća bez vrata” koji objedinjuje sve navedene događaje je Bosanski kulturni centar TK, a koproducenti su JU Centar za kulturu i informisanje Banovići, JU BKC Živinice, UG Stara Škola i UG ToldArt. Pokrovitelji su Ministarstvo za kulturu sport i mlade TK, Općina Banovići, Grad Živinice, Grad Tuzla, JP BH Pošta, a podršku realizaciji projekta su dali i Meli voda, te City Cars rent a car Tuzla.

O Nedžadu Ibrišimoviću

Nedžad Ibrišimović rođen je 20. oktobra 1940. godine u Sarajevu. Pohađao je srednju školu za primjenjene umjetnosti, odsjek vajarstvo, a diplomirao je na studiju filozofije u Sarajevu. Bio je pripovjedač, romansijer, dramski pisac, pjesnik, esejista, publicista i vajar. Prevođen je na turski, engleski, češki albanski, španski, arapski, francuski, njemački i italijanski jezik. Bio je urednik u listovima “Naši dani” i “Oslobođenje”.

Autor je više od 20 štampanih izdanja i radio drama, a od 1982. do 2000. imao deset samostalnih izložbi. Nakon izlaska iz štampe remek djela “Vječnik” (2005.), koji je obilježio njegovu književnu karijeru, Društvo pisaca BiH ga je kandidiralo za Nobelovu nagradu.

Bio je predsjednik Udruženja pisaca BiH, član Udruženja likovnih umjetnika BiH, dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

Umro je 15. septembra 2011. godine u Sarajevu u 71. godini života.

JU BKC TK

 

Meni