Otvaranje 20. oktobra: Za XI Međunarodni bijenalni festival umjetnosti minijature konkurisalo 455 radova

Plakat Bijenale 2021

JU Bosanski kulturni centar TK Tuzla u srijedu 20.oktobra/listopada otvara izložbu radova XI Međunarodnog bijenalnog festivala umjetnosti minijature, najdugovječnije manifestacije BKC TK, po kojoj je ova ustanova kulture prepoznata i van granica Bosne i Hercegovine.

Nakon zaokružene dvije decenije organizovanja Bijenala umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine i organizovanih deset bijenalnih izložbi koje su već odavno brojem inostranih autora izašle izvan granica naše države, specifična likovna manifestacija je u svom 11. izdanju i zvanično dobila međunarodni karakter.

To je rezultiralo velikim interesovanjem više od 150 umjetnika koji su za izložbu kandidovali 455 radova.

Radove koje će publika vidjeti u galeriji JU BKC TK u periodu od 20.10. – 20.11. 2021. godine, tokom prošle sedmice je odabrala Selekciona komisija koju su činili Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko-scenskih poslova u BKC TK, Sanja Đurović, rukovodilac Umjetničke galerije Distrikta Brčko i Ilhana Latifović, akademska slikarica iz Tuzle.

Selekciona 2

Poznati su i nagrađeni autori i radovi u kategorijama slikarstvo, crtež, grafika, skulptura i instalacija, te dobitnik posebnog priznanje “Aleksandar Aco Adamović” i GRAND PRIX Bijenala, koje je tokom jučerašnjeg i današnjeg dana odabrao Stručni žiri kojeg čine značajna imena iz oblasti umjetnosti i kulture: Maja Živanović (Beograd, Srbija), Aleksandar Saša Bukvić (Sarajevo, Bosna I Hercegovina, Željko Mucko (Koprivnica, Hrvatska), Dragana Nuić-Vučković (Široki Brijeg, Bosna i Hercegovina i akademik Enver Mandžić (Tuzla, Bosna i Hercegovina).

Imena nagrađenih autora bit će saopštena na otvaranju Izložbe odabranih radova koja će svečano biti otvorena u srijedu 20.oktobra/listopada 2021. u 19. sati u Velikoj galeriji BKC TK. Kuratorica festivalske izložbe je Georgette Yvette Ponté, francuska umjetnica koja živi i radi u Hrvatskoj.

Strtucni ziri

Idejni tvorci manifestacije Bijenale umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine, danas najveće likovne smotre malog formata u ovom dijelu Evrope, a ustanovljene 2001. godine, bili su akademik Enver Mandžić, Aleksandar Aco Adamović, Mujo Grbić, tadašnji direktor BKC Tuzla Salko Bukvarević i Hari Ejubović, prof. umjetnosti i koji se nalazi na čelu organizacionog tima i predstojećeg XI Međunarodnog bijenalnog festivala umjetnosti minijature.

Podsjećamo da su dio prvih manifestacija sa početka ovog vijeka bili su isključivo umjetnici iz Bosne i Hercegovine i njene dijaspore, te nekolicina umjetnika iz regije koji su se na manifestaciji predstavljali djelima likovne i primjenjene umjetnosti, te novim medijima. Za dvadeset godina Bijenale je okupilo autore sa različitih strana svijeta i kontinenata, koji su zajedno sa organizatorom dali doprinose očuvanju minijature i prevazilaženju umjetničke i kulturološke razlike i time ovaj festival učinili međunarodnim.

Manifestaciju su ove godine pomogli Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Federalno ministarstvo kulture i sporta.

JU BKC TK

Meni