Revijalnom večeri završen 13. Festival sevdalinke u BKC TK

0511 festival sevdalinke1

Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“, koji se od 2. do 4. novembra 13. put održao u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona, nakon održanog 3. međunardnog takmičenja harmonikaša “Sevdalinko harmonikom opjevana”, sinoć je završen revijalnom večeri izvođača sevdalinke.

U okviru ovog dijela programa predstavilo se 27 pjevača, među kojima poznata imena bh. estrade kao što su Hanka Paldum, Osman Hadžić, Al Dino, Slađana Mandić, Nihad Kantić i drugi, mlade zvijezde Mahir Mulalić, Belma Husinefendić, Fatmir Sulejmani, te nekolicina učesnika iz takmičarskog dijela programa.

Podsjećamo, na ovogodišnjem 3. Međunarodnom takmičenju harmonikaša “Sevdalinko harmonikom opjevana”, sveukupni pobjednik, koji je na poklon dobio profesionalnu harmoniku je Nikola Lukić, a prvu nagradu i plaketu “Safet Isović” dobio je mladi pjevač Hamza Šantić za izvedbu pjesme “Bijele ruže”.

Festival Sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim”, kao jedinstven događaj  posvećen sevdalinci u svijetu, a koji ima društvenu i kulturno-historijsku misiju očuvanja i prepoznavanja značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu, kao najvrijednije muzičke baštine naših prostora.

Na dosadašnjih 12 festivala učestvovalo je preko stotinu vrsnih interpretatora sevdalinke iz BiH, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Njemačke, Holandije, Austrije kao i prateći orkestar kojeg čine izuzetni poznavaoci i baštinici ovog muzičkog pravca pod rukovodstvom prof. Dejana Milkunića.

Organizatori festivala su Udruženje muzičkih umjetnika Tuzlanskog kantona i Udruženje građana Eufonija, a suorganizator je Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona.

Pogledajte nekoliko izvedbi sa sinoć održane revijalne večeri 13. festivala sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim”:

{youtube}jXLysS4y5Aw{/youtube}

{youtube}6YvMYncLHX8{/youtube}

{youtube}GMGAK9RujQQ{/youtube}

{youtube}wHPxtN3zUL8{/youtube}

{youtube}WE7wKYjhVbw{/youtube}

{youtube}y2ZGHOmJiNo{/youtube}

JU BKC TK

Meni